Aastaläbi 2013

Nüüd kui kohalikust o-kalendrist leiab muule tingel-tangelile konkurentsi pakkumas paar OK Kompassi traditsioonilist üritust - Jõulueri ja Aastalõpuvõistluse ning kaugemates paikades võiks teravaid emotsioone otsida Blood Race'lt või kehvades ilmaoludes Jerusalemma ümber ringi trampides, siis võib olla on heaolustrateegiaks läbitud aastast millegi kokkuvõtliku kribimine.

Nii mõnelgi üritusel lehvisid ringi o-inglid, kelle nägemine on vajalik selleks, et anda julgustust nendeks kahtlasteks tegudeks, mille nimi on elukunst.*

Universumis ei ole mingeid ilmakaari, need on inimese mõttekargud. Orient on ida, orienteerumine on itta suundumine. Kirikud ehitati nii, et altar asus idas. ** Nüüd kui muu tingel-tangeli taustal leidub kohalike hulgas järsku ka ida juurest läbi astujaid, siis võib-olla on heaolustrateegiaks ka see, kui kribida midagi läbi aasta ette tulnud teisetähenduslikust itta suundumisest.

Nii mõnelgi üritusel lehvis ringi massiliselt uut esteetikat - veaesteetikat. "Viga tajutakse küll ideaalse olemise ja tegeliku reaalsuse vahelise tumeda vahealana, kuid samas peidab see territoorium originaalseid tunnetusvõimalusi ja uusi esteetilisi võtteid."  ***


Kevad kangutas talve maast lahti terve aprilli jagu päevi, ilma et see oleks kuidagigi õnnestunud paksude hangede vahel Männikul tähistaevast vahtides, 10. aprillil Hiiu pargis jäiselt siravatel teedel vudides, 16. aprilli esimesel teisipäevakul Raku lumes sumbates või Laulasmaa öös jäälompides jalgu ligundades.

Mai alguses Ilves-3'el kõik ikka veel nagu ärkasid alles ning Pokumaa risus leidus ikka veel sulamata lund. Kolmanda päeva lõpuks, vaevalt talveunest ärganuna olin lõunaeestilikust võssist totaalselt väsinud. o-mootor oli siiski käima tõmmatud.

Nagu pohmeluse ravi, järgnes nädalavahetuse kolmepäevasele o-joobumusele tõelisest metsast, silkamine Lasnamäe majade vahel knockout sprindi kujul, tuues tagasi põhjaeestlase reaalsusesse. Mägesid on. Aga kubistlikul kujul.

Hoopis muheda kaardiüllatuse pakkus Mustamäe vanaka nõlval turnimiseks retro kaart. Less is more.

Parim radade ja maastiku kombinatsiooni näis andvat siiski Koitjärve ümbrus. Kõik sellekandi ida otsingud  - EMV lühirada ja veteranide teatejooks, o-week'i lühirada ja 100KP ning Suunto Games lisasid ohtralt uudset tunnetusrõõmu nii vea- kui mastikuesteetikas, jättes paraku kriipeid ka teadvuse tagumistesse ruumidesse.

Raudoja neljapäevaku äike kärkis ja sajatas, räuskas ja välgutas üle ja ümber, muutis tillukeseks mõttetuks olevuseks, kelle võib metsa puude vahele hirmunult värisema jättagi.

Soe Suvejooks pani täiusliku elamuse keeluala tõttu natuke kannatama, andes ometi väärika panuse veaesteetika valdkonna laiendamiseks.

Jukolal mõjusid keskuse lõhestanud surisevate kõrgepingeliinide alla pargitud lõputud autode rivid kui kohe maalt sõdalaste horde ära toimetama hakkav emalaev, mis muutis tolle niigi mastaapse ettevõtmise näiliselt kuidagi veel kolossaalsemaks. Samal ajal kui tuhanded sõdalased ise maal mingit kummalist riitust läbi viisid. Täiega maagiline o-palverännak.    

O-week jääb selle aasta lemmikuks, tervikuna väga mõnus nädal. Väga meeldis vanalinna raja ülesehitus, tihedus ja punktipaigad. Kuigi kuuendal päeval nädala 139. punkti võttes tekkis kergeid kõhklusi oma vaimses tervises.

Suve teine pool muutus lõõtspilliks, kus prevaleerima hakkasid rogainid vaheldudes sprintidega. Rogaini MM Venemaal oli kindlasti allavandumine loodusjõududele parmude näol ja kohaliku võseriku massi mõju alahindamine. Kõikides valdkondades (arhitektuur, loodus, kultuur jm) tabanud ebaesteetika ületas kehva vaimse ettevalmistuse, muutes kõik piisavalt suureks erroriks, et saada täiesti uues kihis olev esteetiline elamus.  

Mis viis selleni, et järgmisel nädalal oma parima sprinditulemuse siblisin üks-ühele sprindis Männikul.

Miniatuurses vormis Venemaa elamust pakkus 2x Pahkla kaardiga tutvust tegemine. Sama vastakad tunded, mis Jõelähtmel - o-tehniliselt häid võimalusi pakkuv pooltehislik maastik nõuab mingit seletamatut lisajõudu, et sellest täisnaudinguga välja tulla.

Soome rogain seevastu ületas kõik sisemised ootused ja lootused. Mällu jääb helgem pool. Kehamällu jääb üpris sügavalt see, et see on võimalik - 24 tundi järjest sundida keha ja aju võõral maastikul liikudes koordineeritult töötama, kus veaesteetika saab täiesti uue tähenduse - külge lisandub uusi dimensioone - lisaks valele orientatsioonile, vale ajataju, vale riietus, vale söök, lõputult valet, mis tuleb kõik lõpuks õigeks keerata. Kokkuvõttes ehe narkootikum, sealjuures legaalne - tead, et on valus, aga lähed proovid ikka uuesti. Kõikvõimalikud alternatiivsed naudingut pakkuvad kultuursed heaolustrateegiad kahvatuvad.

Sellele pikale teele järgnes rida lühikesi sprindisutsakaid, kõik erinevad, omal kombel nauditavad - äärmuslikku maastikuüleminekut Kurtnas, krutitamist Kodasoo mõnusate küngaste ümber, asulailu Imaveres ja Otepääl.

Teine tõeliselt meeldiv üritus Tallinna o-nädala kõrval oli Londoni City Race, suurlinlik, väga mõnus vaheldusrikas rada, muhe briti huumor korraldajatelt. Ühest küljest midagi täiesti erinevat, teisalt hea tuttavlikult mõnus õhkkond.

O-suve keerab sügiseks, nagu alati, täiuslik TAOK Rogain, seekord Jänedal. Kõik sujub nii hästi, et peaks midagi erakordset juhtuma, et midagi juhtuks.

Sügis suubub ära, nii nagu kevad alata püüab, Kompassi öö- ja päevakutega. Täiesti ambivalentsed elamused öises Piritas siin ja sealpool Kloostrimetsa. Kuidas see öine pimedus ikka halvata suudab, kuigi enamus ajast elad niikuinii urus.

Parima kiiksuga rada oli vaieldamatult öine kuubik Kadaka metsas, et mitte öelda, analoogset elamust pimedast ja segasest ruumist pakkus Kuusalu sise-o.

Aasta läbikukkumiseks võiks kindlasti pidada sügisest Libahunti Viimsis, kuidas saab ilma nii labaselt alahinnata.

Edetabelis on jätkuvalt skoorimas sprindid, koos ühe lühirajaga, mis vist endiselt ei näita tegelikult mitte midagi.


Ja ikka need inimesed. Need on kõik nii õiged. Need kes teevad ja need kes tulevad.


* teisendades Tõnu Õnnepalu 29.11.13 "Sirbis" ilmutatud mõtteid "Teekond pimedusse II"
** Toomas Paul, 06.12.13 "Sirp", "Absoluutse nihilisti eetika".
*** Janek Kraavi, 06.12.13 "Sirp", "Veaesteetika".
Oma heaolustrateegia pakub välja (:)kivisildnik 12.12.13 "Eesti Ekspressis", "(:)realistlik heaolustrateegia.

Comments

Popular Posts