Uus hooaeg avatud, pilguheit vanale

... lausa pronksikolinaga. Vähemalt nii kukkus välja Reaalkooli treppidel, oma vanuseklassis.

2013 on alanud, silkamistega siseruumides, tuntud headuses Kompassi sise-o'd.

Rada oli seekord mõnusalt timmitud, ei nõudnud ainult toorest jõudu treppidel vuhtimiseks, vaid ka mõningast ajukurdude tarvitamist. Mis saakski olla loogilisem kui trepimademe ära kasutamine poolkorrustel, aga just selliste elementide olemasolu jäi jooksujalu esiotsa tabamata. Ei meenu, et mõni rajameister neid varem just niiviisi oleks osanud trassile paigutada.

Mõlema jooksu esimesed punktid olid parajad tõmmekad. Esimesel korral otse ees, samal, esimesel korrusel, kuid ilma kolmandat korrust läbimata ma sinna minna ei mõiganud. Teisel ringil asus esimene punkt kaardil täpselt samal suunal, kuid null-korrusel, mida lahendasin ilmselt esimesest ringist ajendatuna läbi paraadtrepi, selle asemel, et kohe valvurionu juurest alla minna.

Korruste segiajamine oli üpris tavaline ning tagantjärgi vaadates enam päris hästi ei mäletagi, kuidas mõned etappide vahed just lahtijoonistatud said. Karta on, et mitte T+ vääriliselt. Vähemalt kohtan ma oma noorema poisi päevikus selliseid nähtusi kui sooritus on läinud õpetajale meelepäraselt. Pigem tuli välja T- mis on väljendus laadis "püüa paremini" vm selline leebe viis öelda "kuramuse puupea".

Üldiselt on aga rajalt kogunev tunnete segadik hindamatu emotsioonilaegas, rääkimata ürituse enda ja seal osalevate tegelaste positiivsest põhiolemusest.
 
HOOAEG 2012

2012. aasta viimastele o-rõngastele võib lumi kardetavasti peale sadada ja on paras aeg kiigata tahavaate peeglisse. Hooaeg osutus päris kurviliseks, väga erinevate o-üritustega - küll kaugemal ja ligemal, küll lamedatel ja künklikuis paikades, küll paarikümne osalejaga päevakute, küll meistrivõistluste külastamisega, küll tolmustel linnatänavatel, küll läbimatutes padrikutes.

Kaugemad sihtpaigad, kuhu sattusin -  Israeli rogain, Rogaini MM Tšehhis, Londoni City Race , Rogaini EM Leedus ja 2x Soomes - Retki Rogainil ja Jukolal.

Mitmeid uusi o-kaaslasi on rajale aidatud, vast tükki viis on saanud EOL koodi regima mahitatud ja nii mõnigi ootab innuga kevadet - normaalset o-metsa.

Kahetsusväärsemad juhused  - oma lollus tabas Leedu rogainil väheldase mälumahuga SI-pulga näol, kuhu lihtsalt ei mahtunud punkte peale, kuigi juhendis oli selle eest üpris selgelt hoiatatud. Väga nutikaks ei saa pidada ka Voose 100KP punktil kompassi kaotust. Punktide vahelejätmised mitmel päevakul, kus kaardil järge lihtsalt valesti ajasin. Retki rogaini esimene punn, mida leida ei suutnudki jahutas täielikult igasuguse võistlusinnu.

Rajad, mis sobisid ja sümpatiseerisid - Andineeme neljapäevak 7. juunil, Jukola 3. vahetus, Pikasaare mägede neljapäevak 5. juulil, Vargamäed 17. juulil TONil, Tallinna lühirada Kaberneemes, EMV sprint Haapsalus.

Rajad, mis nii hästi välja ei tulnud, aga mis olid parajalt mõnusad maastikupähklid või muidu rosinad - EMV tavarada Koorastes, Saustinõmme 10. juulil neljapäevakul, Lindora rogain, Linnamäe neljapäevak 14. juunil, mõlemad Keila päevakud,

Rada, mis murdis vaimu - Kõpu suvejooksul rabas maastik mikroreljeefiga, millega rajameister mandrimehi mönuga tömbas. Rada, millel vaim napilt terveks jäi - WRE Middle Voosel 22. juunil Tallinna O-Nädala raames. Rada, mille lahendamine samuti üllatavalt keerukaks osutus - Randvere neljapäevakul 28. juunil.

Visuaalselt kaunim rajatrajektoor - Pirita ringrajal Kompassi päevakul 30 aprillil. 

Maastik, mis üllatas - Kõpu mikroreljeefsed mäed - väga vinged. Maastik, mis alati lummab - Soome kaljukivid vastu järvepeegeldusi. Maastik, mille lihtsus rabas - Leedu krooksuvate konnadega rogainil. Koduselt kaunis - Jussi järved ja Piusa ürgorg TAOK rogainil. Kaugelt eksootiline - Israeli mägismaa.

Äärmuslikke looduselamusi sai kogeda Ihasalu sääskede näol. Alati õnnestub mul kinni jääda Keila okasrooside põõsastesse. Vihmavann Voosel 100KP jooksul surmas o-nädala finaali. Kleepuv kuumus Soome Rogainil roiutas. Öine udu Prebužis nõudis terast navigeerimist.

Sümpaatsed üritusena - hea fiilinguga EMVd Koorastes ja Haapsalus, Tallinna O-nädal tervik ideena, sh meeleolukas Vanalinna jooks, City Race of London, TAOK Rogain Lindoras.

Ettevõtmised, mis füüsise korralikult läbi võtsid - muidugi rogaini MMi mäekesed ja ilmatu kilomeetrite hulk, Kooraste võpsikud.

Rogaine kogunes sellesse aastasse taas viis  - Israel 7h, Leedu ERC 24h, Soome Retki 24h, Tsehhi WRC 24h, TAOK 8h.

Kui midagi igatseda, siis mõnda retrokaardiga vigurit ei lipsanud seekord sisse.

Tippsündmus - Rogaini MM Prebužis - seda sai veel mitu nädalat takkajärgi läbi elatud ja kirkad elamused sõuvad esile siiamaani.

Aga mitte ainult MMid ei muuda kurve teravaks, igas päevakus leidub kive, mis põrutavad. Igas o-ürituses peitub rohkem või vähem sõidumõnu. Paned kompassi paika, tõmbad SI-pulga ümber näpu pingule ja tuld.

Comments

Popular Posts