Männiku N

Zazibea ei saa päris hästi aru, miks just Männiku N. Et mingi naiste- või north hoopis või. Aga kaardil on nii kirjas.

Suvi on jõudnud nii kaugele, et päevakute maastikud hakkavad korduma. Ja sellepärast ei olnud väga suurt indu metsa minna. Aga teisest küljest, see kontoris kuivamine just ka ei innusta. Pealegi suvi on saavutanud oma lopsakuse tipu, kuivemad alad kipuvad kõrbema ja 10 päeva pärast hakkab jälle pimedamaks minema. Nii, et igal juhul ikkagi metsa.

Auto õnnestus parkida karjääri serva, vaade üle siniseslt sillerdava vee, maheda päikeses küütleva männituka poole.

Tirin riided selga, saan kokku isaga ja arutan läbi tema rattamaastiku. Tema kaardilt saan teada ka stardi asukoha, mida muidu keskuses väga hästi just tabada ei õnnestunud.

Stardis saan kokku töökaaslasega, kellega arutame natuke oma kaarte ja siis tuvastame, et kompass mida ta kasutab ja mis pärineb ajast enne tema aega kandes girillitsas kirja Lider käitub pisut liiderlikult ja on kaotamas oma magneetilisi põhiomadusi - nimelt on tema kompassi põhjasuund umbes 15 kraadi teises suunas kui minu kompassil.

Aga pistame siis punuma. 1(31) on otse N suunas ja kivihunniku tagaolev auk jookseb ilusti kätte. 2(32)sse liigun vasakult ümber hoone, kaotan järje käest ja natuke vonkadi-sinkadi saan kivi kätte. Siis teen omameeleest umbes 10 sammu ja olen plõks mingil teerajal. No kuidas? Mis rada? Puurin pilguga kaarti, aga rada ei saa olla nii kivi juures. Siis märkan teede harunemist ja aiman, kus olla võiksin, aga millise ruumiaugu ma vahepeal läbisin, et sellisesse kohta sattusin. Aga kui sattusin, siis sattusin. Liigun mööda teed edasi, et 3(33) tabamiseks õigel hetkel kaevikutesse kaevuda. Tee pealt lähenedes ei valmista punkti tabamine mingeid raskusi. Ka 4(43)-sse suuna järgi, eelkaevikud reetsid punkti.

5(52).
Korraldajad olid nõuks võtnud, et ega siis orienteerumine ei pea sihuke igav jookse-punkt-jookse ülesanne olema. Väike lisareebus teemal - otsi, millise kivi juurde tegelikult KP tähis on sokutatud. Olin oma arvates mõelnud äärmiselt kavala plaani leidmaks kivi metsas. Nimelt kaldusin meelega natuke rohkem paremale, et joosta paralleelselt rohelisema metsaservaga, ületada teejõnksak ja samme lugedes kivini jõuda. Kivi paistis juba eemalt, aga KP tähis mitte. Täiesti loll tunne - no on ju õige kivi. Mille järgi nüüd siis seda õiget leidma asun. Naases veel üks vanem härra ja siis veel üks naisterahvas. Meesterahvas oli juba kaugemal kammimas käinud. Mina tutvusin legendi järgi kivi suurusega, on 0.9m, tegin tiiru ühtepidi ja teistpidi tuvastamaks punkti jälgi, et äkki mõni kaabakas on punkti sootuks minema tassinud. Ei, ühtegi terrorismile viitavat asitõendit välja ei tulnud. Siis vaatan, et kõrval on natuke madalam tihedam puustik, et äkki siis on seal kuskil veel mõni kivi peidus. No ekstra loll on ka lihtsalt KP-d leidmata minema jalutada. Astun mõned sammud W suunas. Vahin silmad pungis peas. Ja AHHHaaa! Ei ole võimalik - seal hoopis jupp maad eespool on hoopis teine kivi ja KP tähis ilusti selle kõrval. 17mm edelas. Täiskäik selle teise kivi suunas. Näe KP number täitsa klapib. No Risto 3mm ninad sinna-tänna on täielik lalin :p Õnneks, oli mets siin hõre. Pärast ma vaatasin, et kui oleksin oma tavalisel viisil sebinud, et teed mööda ja siis umbes kuskilt metsa, siis oleksin kindlasti otsa komistanud sellele eelnevale kivile. Ja pärast müügialas omale juua ostes, vahetati mõtteid selle kivi punkti teemal ning korraldajad olevat vahepeal punkti õigess kohta viinud. Einoh, ... tegijal juhtub lõpeks.

Valekivi juurest 6(54) suunas kulgedes mõtisklesin nende muust maapinnast 10 cm madalamate ristkülikukujuliste moodustiste üle. Millegipärast meenus stseen "Casinost" Nevada kõrbes, iseedale auku kaevavatest vennikestest. Ilmselt need siin ei ole siiski sellest. Ja mis põnev tee, munakivi, ei ristised paeplaadid - väga mõnna võib jalgrattaga mööda neid paeservi sõita olla. Ja siis selle paeservase tee peal moodustis puujuppidest ja okastraadi pusast, meenutades teetõkkeid sõjafilmidest. Või siis kaevikurägas lasu roostetanud padrunikesti. Kuhu ma olen õieti sattunud? 70-ndatesse? 40-ndatesse? 20-ndatesse? Ei tea, aga varsti ma jõudsin tehnikasajandist pärineva KP tähise juurde, mis ei töötanud.

7(44) 0li lihtne ja 8(45) oleks ka lihtne olnud kui ma poleks lasknud ennast vedada sobivas tempos eessilkavast härrasmehest. Sattusime liiga kaugele, aga õnneks mu oma ajud taaskäivitusid ja suutsin ennast kiirelt õigesse nelinurksesse lohku suunata.

9(41)-10(35)-11(42) oli rohkem rahvamatk. Millegipärast oli keegi otsustanud just õhtul poole seitsme ajal üks väike metsavedu korraldada ja see sattus olema just risti-põiki mõnusa männitukas paikneva raja peal ja ümber, nii oli rohkem selline takistusmatk - iga mõne meetri järel mõni kepsakamat sammu nõudev palk teel risti.

12(36)-sse jõudes oli rahvamatk täiesti laiali hajunud, mina kuumusest juba parajalt hingeldav ja see beach-i jooks ei istu ka kohe üldse. Ukerdasin ennast üle ATV-de songerdatud liivaradade kohale. Jalutustempos ei ole punktide leidmine eriline raskus.

12-st 13(37)-sse võtsin suuna, aga seal oli nii kohutavalt palju auke ja kaevikuid, et mul läks peaaegu süda pahaks selle jõnksutamisega. Aga millegipärast hoidsin kramplikult suunast kinni ja seetõttu läbisin kõik ette jäävad süvendid. Tulemuseks oli otse KP-sse sisse jooksmine.

14(38) asus kaardi järgi viisnurga taga kaevikus. Sellest, mida kaardil viisnurkadega on kombeks tähistada ei saanud ma enne aru, kui olin sinna peale jooksnud ja taibanud, et laskumisköis on maha jäänud. Mingi järjekordne sõjalise väärtusega objekt - et nagu koobas, et nagu dzott äkki (puidust ja mullast ehitataud kinnine tulepunkt) või ma tõesti ei tea mis rajatis see ikkagi on. Pavlikmarozovlikud ponnistused tänase trassi ka lõpetasid, ilma õhku lendamata, finishit läbides.

Männiku maastik on tegelikult selline omamoodi. Seal on ohtralt ebatavalisi objekte ja linnalähedusele kohaselt ei ole ma seal kohanud väga massiivseid prügilademeid.

Oma meespesakonda ei õnnestu mul jätkuvalt eriti edukalt metsa meelitada. H16 arvab, et tennis on oluliselt in'im. Ja ülejäänud pool oli siirdunud kuskile Hobikeskusesse 35 mega- või gigahertzi peal raadio teel juhitavaid helikopteri- ja automudeleid vaatama.

Comments

Jaan said…
Meespere võib puldividinate kohta pikemalt lugeda www.hobikeskus.ee või www.hobi.ee.

Popular Posts