Jürinädal

Vanarahvas on endiselt üks paras veidrike kamp - näiteks polevat hea jüripäeval pesu pesta, meelitavat äikse ligi ja need muud veendumused.

Tänase päeva sisustamise kaasaegsem variant aga nägi ette enda võsa vahel oimetuks turnimist. Lümandu metsas 14(53) punktini jõudnuna, järjekordses lootusetult rohelises tihnikus ringi rapsides, esitasin endale küsimuse - kas ma mingi põder olen, kellel kangesti sügeleb igalt poolt, või.

Magesõstarde, sarapuude, kasenoorendike ja kõikmõeldava muu floora lõputu embus. Meenus anekdoot siilist, kes mööda kõrre põldu ringi popsub: "Mõnna-mõnna..."

Veel lehelagedas metsas, kiiskasid puude vahelt päikese kiirtes sinilillede klumbid. Puhkemisvalmis ülased ootamas hetke, mil astuda langenud siniõite asemele. Julgematel põõsastel rohelised lehenupsud juba valmis.

Ma ei tundnuki neid kohti ära, kus talvel lumes sumpasin. Ja polegi oluline. Tänane kevadpäev sisaldas piisavalt ajuraginat leidmaks vähemkriipiv tee tähisteni. 6(46)-7(57)sse saanuks tagasihoidlikuma värske õhu doosi ilmsesti ringiga teelt siblides kui et uduumbes metsas ronides. Väga meeleheitlikuks siiski ei läinud. Lage ju.


Käoküla põlistamm 11(50)ndas punktis jäigi imestama nende kiirustajate üle.

Ja kuigi juba nädala jagu päevi on üks krõbin mul kõbisenud rinna sees, mis intensiivsema hingamise muudab koledaks hingeldamiseks, ei tihanud vahele jätta ka teisipäevakut Hiiul. Tõesti, leidus veel mingeid mülkaid, kuhu sealkandis sattunud polnud (56-36-57).

Männiku poolne osa (39-60) viis sõdurpoiste maadele. Oli mõnevõrra veider äkitselt avastada end põiklemast kamuflaažitud sõjardite ja nende tehnika vahelt. Nagu oleks samas ruumipunktis kaks erinevat sündmustikku kokku miksitud - kaks üksteise peale lastud fotot. Nemad ei teinud välja o-tüüpidest ja o-tüübid nagu polekski neid kohanud.


Männiku harjakult alla laskudes 15(62)sse minekul aga tekkis tõrge - kas ma nii sinisesse kohta peangi sulistama minema. Aga natuke risu ainult. Lumetu talv on jätnud mülkad janusse.

Nüüd on see krõbin pea jätnud mind.
Ja vanarahvas ärgu tulgu oma tarkustega narrima.

Comments

Tublid ! ;)

Popular Posts