O-week 3.päev Maakri - Sibulaküla - Tatari

Emotsionaalne.

Võistluspäeva keskus asus Vabaduse väljakul, kuid lähe linnarajale päädis Solarise kõrvalt Teatri väljakult. Kahel pool tänavat vaatlesid bussiootajad kogunenud o-harrastajaid kui veidraid loomi, püüdes hoomata, mis siis tegelikult toimub.

O-seltskond ei lasknud end suuresti häirida ja stardist suunduti Teaduste Akadeemia taha hoovi peale, kus kohe tuli hakata otsima treppi 1(31). Raideni M12 rajal oli seal hakatuseks turvaliselt enne tänavarägastikku sumamist lausa 4 punkti. Hoovist pääses 2(33) punkti Rävala puiestee algusesse, et sealt läbi Rävala parklamaja siirduda Kuke tänava putkade ja garaažide vahele 3(62) ja 4(66)sse punkti.

Edasi sai Jaani seegile kuulunud Jaaniveski nurgast kätte viienda(34) punkti ning läbi Meckeri värvitöökoja 6(49)sse. Veel üks punkt 7(51) Maakri uustornide vahel ning asumi viimane mitmekesist mõtteaianet ja finišijärgset heietamast pakkuv 8(36)s aianurgapunkt Olümpia hotelli kõrvalt Lauteri ja Liivalaia nurgalt.

Olümpsi juurest, viis pikk etapp 8(36)-9(41) läbi Sibulaküla, kuhu II maailmasõja järgi kavandati suurejoonelist linnakeskust Lenini puiestee ja Estonia esise esplanaadiga, erakordselt tihedalt kultuurilugu täis Tatari asumisse, Harju värava eeslinna, kus eri aegadel kokku on elanud või töötanud 2500 kultuurilooliselt tuntud isikut. Erinevalt minust, on Raiden Sibulakülas ka SI-pulga tuliseks saanud.
N35
Miks ma üheksandasse punkti hotelli eest läbi minema hakkasin, ei saagi aru, kui kõige otsem tee oleks olnud diagonaalis läbi Lembitu pargi, ja alles voorivate turistidega võidu tuigerdades taipasin, et neetud ma olen ju keelualas, aga kuhu siis nüüd enam minna. Reeglite järgi peaks mind vist maha võtma. Igatahes ma veidi heitusin oma sellisest lapsusest ja hoog pisut rauges kui Lembitu, Kaupmehe ja Kentmanni tänavate vahel pääsu üheksandasse otsisin.

10(52)s punkt oli taas aiaaukude ja vahede avastamine. 11(40) poolel teel Liivalaia tunnelise ning 12(38) Kosmose kosmilised kolmikpurskkaevud, mis nüüd kino IMAXiks ümberehituse ajal peaaegu et kinni betoneeritud olid.

13(53)st tüürisin kaarega läbi Eedeni aia Hõlmikpuu haljakust 14(44)sse ning 15(43)-16(47) vigurdamine Süda, Tatari ja Ahju tänava uute ja vanade majade hoovides jätkus kuni 17(68) tuli võtta Muusikaakadeemia eest.

18(46) asus ilmsesti vene aja lõpus plaanitud Rävala (Lenini) puiestee pikendusel, kus majad jõuti elanikest tühjakski teha, kuid kus praegu näis üht-teist siiski päästetut olevat.

Viimased kolm punkti 19(57), 20(58), 21(100) tõid üle Pärnu maantee Tõnismäe asumisse, kus 20s punkt Greiffenhageni haigla hoovil, mis Eestis esimesena röntgenläbivaatust tegema hakkas, hilisem Seppo kliinik, pikemat läbivaatamist siiski ei nõudnud.

Lõpukiirendus läbi Tõnismäe tunneli tõi tagasi Vabaduse väljakule, kus kogu värvikireva raja kaasvõistlejatega detailideni pulkadeks võtta sai. Oh neid aianurkade üllatusi ja teevalikute äpardusi.

M12

Väga hea fiilinguga rada. Ka M12 tundub ideaalilähedane, võimalikult turvalised teede ületused ja piisava keerukusega. Raiden jäi väga rahule, kuigi ta olevat passiivselt kohtunud omavanuste suitsu kimuvate tüüpide ja veel mõnede kahtlaste tegelastega paaris hoovis.

Kellele selline pikk linnasprint meeldib, vaadake oma puhkuse plaanid üle ja teile meeldib kindlasti ka City Race mõnes Euroopa suurlinnas.

* faktikesi linna asumitest nopitud väljaandest Robert Nermani ja Leho Lõhmuse "Tallinna asumid ja ametlikud kohanimed"

Comments

Popular Posts