Aastalõpupuudu(tu)s


Enam ei oskakski vist aastat lõpetada ilma, et viimasel päeval Glehni pargis veidi ringi ei o-tuuseldaks.

Aastalõpupuuduse leevendamiseks on aastalõpuvõistluse puudutus.

Õhk +4, vesi +7. Rohi haljendamas ja sammal siramas.

Siis kui aastat veel 11 tundi järgi oli, silkas punt isendeid, numbrid peal, Mustamäe supelasutuse hoovilt nelja tuule, et mitte öelda suusasilla poole minema nii, et murujutt taga.

Kui viimased neli aastat on tulnud maid ja radu (puid nad ei vaja) suusatajatega jagada, siis sel korral võis kohata vaid üksikuid muid tervise- ja jõusportlasi, keda o-kehakultuurlaste stiihiline kulgemine risti-põiki üle jooksuteede ei heidutanud. Äärmisel juhul võisid masendusse sattuda need jõusaali külastajad, kes pesuruumi, saunast rääkimata, ei kippunud teatud kellajal enam mahtuma.

Aga enne kui sauna siirduda, arenesid sündmused metsas ja pargis, ümber Nikolai, krokodilli taga ja palmimaja sees. Et viimane lausa kahekorruseline kivivare on, oli üllatuseks ning et punkte paarikaupa nii esimesele kui teisele korrusele jagus, taipasid tähelepanelikumad, et mitte öelda uimasemad kulgejad, kaardilt lugeda. Kiri 'SUURENDUS' ütles ühemõtteliselt, et palmimaja eraldi ka veidi detailsemalt kujutatud on, ega pidanud sellist kirja kaardil kujutatud majade kvartali nimeks, nagu mõned. Kuid seda, et legendis sõna  '1. korrus' või '2. korrus' võiks mõne rootslase nii segadusse ajada, poleks osanud karta. Tõsi, nagu selgus, mitmed kohalikudki said palmimaja suurendusest alles salatilaua taga teadlikuks, mis ometi ei seganud neid varet ilma ekstsessideta läbima.

Teine, krutskiga vahetus, ei nõudnud seekord käelisi andeid, vaid piisas rohkem jalalistest, mis aidanuks jõuliselt liivas liikuda ning kiirest ruumilugemisest, et lahendada ladusalt labürint.

Kui Jaan viibutas jalgu osavalt kuni põlveliigese vaimse murdumiseni esimesel mäkketõusul, siis ise liikusin õige hillitsetud moel, kapuuts silmini, jättes kogu viimase vahetuse neli kilomeetrit Jaanile surfata.

Äsjapõetud gripp ei olnud kerest päris lõplikult veel lahti lasknud ja seetõttu tuli tugevale tungile jooksujalu konkurentide kinnipüüdmise asemel, rohkem kuulata, mida keha räägib. Eks ta sisimas vihkas mind, kui esimesel tõusul ähkimist ohjates teda vedelatel jalgadel mäest üles vinnasin. Ja tuletas ennast igal sammul meelde kui püüdsin nuputada, millist tõusu esimesest (47) punktist teise (39) minemiseks oleks otstarbekam kasutada. Viletsa füüsise võit - võtsin lamedama ja pikema variandi.

Sedasi, pisut skisoidsena, löntsisin läbi palmimajast, eelnevalt terve tee 'suurendust' lahti dekodeerida üritades, mõmmigi ei saanud aru, mida kaardinurgas küll kujutatud on - õigemini puudulik fantaasia ei osanud skeemi järgi ette manada, mis see täpsemalt päris elus olla võiks. Kõik läks aga libedalt, kuni jõudsin teiste järel esimese päkapikuni (punkt 32), kus selgus, et mul on hoopis teist päkapikku vaja (punkt 31). Pagan, mul ei vea ka nende lühikeste meestega mitte kunagi. Aga eemalt juba üks pikem, kergel liugleval sammul üle mustikapuhmaste, õige punkti suunas kappaski.

Niipea kui vaim üritas üleüldisest hasardist tulenevalt kiiremaid liigutusi tegema hakata, tekkis terav vaimu ja liha konflikt, mis väljendus hingeldamise ja higistamisena. Ometi näis mõõdukas füüsiline tegevus värskes õhus, siiski üks hea viis endast see neetud viirus välja peksta. Pidi ainult jälgima, et hoogu minnes sportlaslikule kurnamisrežiimile ei satuks.

Oma labürindi menetlemist alustasin võitjatele pühendatud aupaukude saatel. Jäi vaid loota, et sangarid kõik punktid peale on saanud, muidu peavad laskjad veel püssirohtu rakettide sisse tagasi toppima hakkama.

Poolkuu ümber basseinide ning sel ajal kui enamus veel viiendat vahetust üleval pargis siblisid, uitasin dušši alla, et minema uhtuda kolmekilomeetrise ponnistuse maisem pool, jättes hinge alles selle aasta uskumatult kuivade jalgadega lõpu puudutus. Jaan nentis, et kogu trassil, mis tal sooritada õnnestus, oleks saanud jalad märjaks, eel-eelviimase (33) punkti juures, kuid ka seal tegi ta ebaprofi orienteerujana kolm lisasammu kasutamaks purret, ega kahlanud otse läbi oja.

Pimedus vallutas õue. Punapõsksed o-harrastajad söögiruumi. Millest nad paari tunni pärast, kõhud kartulisalatit ja vorsti täis, paljudel Tavi Greppi uus kalender kaenla all, värske o-puudutus meeltes, aastalõppu laiali pudenesid.

Unustamatuid o-tegusid uude aastasse!

Comments

Popular Posts